2008/09

LJUBLJANA

V Ljubljani smo opravljali delo razdeljeni v štiri skupine. Pod vodstvom prof. Klemna Bajca je bila ena skupina zadolžena za izdelavo spletne strani. Nekaj se jih je s prof. Manfreda odpravilo s kolesi na 50km dolgo pot okoli Ljubljanskega barja. S prof. Maroševičem je ena od skupin opravljala razne fizikalne meritve v povezavi s kolesarsko potjo prejšne skupine izmerili pa so tudi pretok reke Iške. Ostali pa so s prof. Sovan raziskovali sestavo tal na Ljubljanskem barju in pa rastlinstvo.

Viška kolesarska pot

Pot brez postankov traja približno 3 ure. Mi smo izlet začeli izpred Gimnazije Vič in se odpravili preko Murgl na PST (pot spominov in tovarištva). Ko smo prispeli na Rudnik smo se obrnili proti Črni vasi. Pravi začetek poti je pri Plečnikovi cerkvi. Pot nadaljujemo po kolesarski poti, ki se začne nekaj metrov naprej od cerkve, ko zaviješ levo.

Nato nas čaka dolg ravninski del (Kozlerjeva gošča), ob visoki travi, vse do kraja Brest, kjer smo imeli dobro malico, v prijetni pizzeriji Mars. Čez pol ure smo se podali na asfaltno pot do Iga, kjer zavijemo na pot proti čudovitim ribnikom v Dragi. Zatem nadaljujemo po makedamski poti, mimo mostišča in osamelca Grmeza vse do najstarejše vasi na Ljubljanskem barju, Havptmance. Sledi samo še vožnja preko Rudnika, po PST, do šole, kjer je čakalo kosilo.

Vodnik po kolesarski poti

Če vas mika prekolesariti viško pot in vas zanima, kaj zanimivega je za videt ob poti, si lahko prenesete vodnik, ki je nastal v okviru raziskovalnega tabora v Ljubljani.

Vodnik v pdf (7MB)