2007/08

RAZISKOVALNI TABOR V ORMOŽU

KDO

Tabora v Ormožu se bosta udeležila 2 oddelka Gimnazije Vič in sicer 2.f ter 2.e. Vodja tega tabora je Sonja Artač.

NASTANITEV

Dijaki bodo svoje tro-dnevno bivanje v Ormožu preživeli v tamkajšnjem Hotelu ORMOŽ. Tam bodo imeli dve nočitvi. Hotel se lahko pohvali z dobro prehrano, prijaznim osebjem in ponuja bivanje v osrčju mesta Ormož.

KAM

V torek, 3.6.2008 so se dijaki z mentorji ob osmi uri zjutraj odpravili z Dolgega mostu. Njihov cilj je kraj Omrož in obisk krajinskega parka.

KAJ BODO POČELI?

Sodelujočim na taboru vsekakor ne bo dolgčas, saj bodo:

ZAKAJ?

Vodja tabora v Ormožu Sonja Artač pravi, da so glavni cilji tega raziskovalnega tabora pridobivanje informacij iz prve roke, ukvarjanje z izvenšolskimi dejavnostmi, obisk konkretnih lokacij, neposredno učenje, samostosjnost pri delu in seveda zabava ter dobra volja.

Kraj Ormož

Občina Ormož je del Prlekije pokrajine med Muro in Dravo – leži med slovensko-hrvaško mejo ter Gornjo Radgono in Ptujem. Ormož se lahko postavlja s tremi izrednimi dobrinami: z vinom, neokrnjeno pokrajino in prijaznimi ljudmi. To pa se združi v vinsko kulturo, kulinariko in običaji.

ORMOŽ SE POSTAVLJA PREDVSEM S TREMI IZREDNIMI DOBRINAMI, Z VINOM, NEOKRNJENO NARAVO IN LJUDMI

Ormož obsega širše območje z ravnino in grmičevjem. Arheološka odkritja uvrščajo kraj med največja srednjeveška prazgodovinska najdbišča. Njegova lega nad Dravo z lepo urejeno graščino, parkom, cerkvijo in urbano urejenostjo zasluži obisk in daljši postanek z ogledom lokalne muzejske zbirke. Številne stavbe so zgodovinsko pomembne, kot so turška, mestna in ogrska vrata. Lepo urejene so parkovne in zelene površine ter športni park z bazenom. Zgledno vzdrževani so mnogi spomeniki. S številnimi sadovnjaki, vinogradi, kletmi, kulinariko, delom na vaseh, predvsem pa z ureditvijo cestne strukture in že prej omenjenih faktorjev, se odpirajo še večje razvojne možnosti, z domačimi in tujimi obiski pa turizem dobiva svoje mesto. Tamkajšnje življenje je prekrasno v vseh letnih časih. Spomladi gorice zadrhtijo v čudoviti pomladni svetlobi, skozi poletje ozeleni listje na trsju, pod sončnimi žarki pa grozdne jagode tiho zorijo v žlahtne sadove. Jeseni, ko so trte obrane, pa oživijo vinske kleti, ki privabljajo turiste. V ormoški okolici je kar nekaj turističnih kmetij, ki nudijo turistom razne dobrote in nekatere med njimi tudi možnost prenočišča.